Το 76% των παιδιών κάτω των 6 ετών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο

Τρεις στους τέσσερις γονείς δεν πιστεύουν ότι το διαδίκτυο είναι ασφαλές μέρος για παιδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι λιγότερο από το 25%  των γονέων με παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, θεωρούν ότι είναι ασφαλές για τους νέους να συνδέονται στο διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη ενηλίκων. Ως αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων, φοβάται για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, γι αυτό το λόγο βρίσκεται μαζί με τα παιδιά όταν εκείνα είναι συνδεδεμένα. Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες αυτές, ο αριθμός των παιδιών που πλοηγείται στο διαδίκτυο ολοένα και αυξάνεται.

Πιο συγκεκριμένα, περισσότερο από τα τρία τέταρτα των παιδιών (76%) ηλικίας μόλις 6 ετών, έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές συσκευές όπως τα smartphones. Μέχρι την ηλικία των 10 ετών το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 92% και αγγίζει το 96% για τα 12χρονα.

Ζητήθηκε από 2000 γονείς στη Βρετανία να συμμετάσχουν σε μια έρευνα σχετική με την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.
Όταν ρωτήθηκαν ποιος πρέπει να είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των παιδιών τους στο διαδίκτυο, το 95% απάντησε ότι πρέπει να είναι οι ίδιοι. Στην ερώτηση για το ποιος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη της ασφαλούς πλοήγησης, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) δήλωσαν ότι πρέπει οι πλατφόρμες διαδικτύου να είναι υπεύθυνες για το υλικό που υπάρχει στο internet, με τη  Google να είναι η πρώτη σε επιλογή. Επίσης, το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει μερίδιο ευθύνης, ενώ ένα επιπλέον 42% επέλεξε ως βασικούς υπεύθυνους για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, τους εκπαιδευτικούς. Σε ερώτηση σχετικά με το εάν περιμένουν από τα μεγαλύτερα αδέλφια να εποπτεύουν τα μικρότερα, το 16% απάντησε καταφατικά.

Τα στοιχεία της έρευνας αποκάλυψαν επίσης πώς οι γονείς προσπαθούν να «αστυνομεύσουν» τη χρήση του διαδικτύου του παιδιού τους. Το 30%, ως μέτρο ασφάλειας, λέει στα παιδιά του ότι είναι σε θέση να παρακολουθεί τις τοποθεσίες που επισκέπτονται, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν πραγματικά να το κάνουν. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται καθώς η ηλικία των παιδιών μεγαλώνει. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό φτάνει το 39% για παιδιά ηλικίας 11 ετών και το 44% για παιδιά ηλικίας 12 ετών.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 69% των παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το YouTube παρά την πλατφόρμα YouTubeKids που είναι ειδικά διαμορφωμένη για μικρά παιδιά. Από τα παιδιά που χρησιμοποιούν το YouTube, το 64% των 10χρονων και το 80% των 12χρονων έχει τη δυνατότητα να εξερευνεί την πλατφόρμα, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι οι γονείς δεν έχουν την απαραίτητη ενημέρωση σχετικά με τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 71% των γονέων παραδέχτηκε ότι δεν έχει καταλάβει πως λειτουργεί το Snapchat, ενώ το 55% ισχυρίστηκε το ίδιο για το Instagram.

Παρ’ όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα, πολλοί γονείς πιστεύουν ότι η χρήση του διαδικτύου από το παιδί τους, μπορεί να έχει θετική επίδραση. Το 40% των γονιών, αισθάνεται ότι έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις τους με φίλους τους, ενώ το 30% αισθάνεται το ίδιο για την ενδοοικογενειακή τους σχέση και το 33% δήλωσε ότι το διαδίκτυο, επηρεάζει θετικά τη συνολική ικανοποίησή των παιδιών τους από τη ζωή τους.

Τέλος, αποκάλυψε πως οι περισσότεροι από τους μισούς γονείς έχουν μιλήσει στο παιδί τους πριν από την ηλικία των έξι ετών, ενημερώνοντάς το πώς να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με ασφάλεια.

Η σελίδα μας “Ασφάλεια στο διαδίκτυο” πιστεύει ακράδαντα πως το διαδίκτυο προσφέρει πολλές εκπληκτικές ευκαιρίες σε όλους τους χρήστες και δη στα παιδιά. Όμως σύμφωνα και με την έρευνα, η ανησυχία των γονέων για την ασφαλή χρήση του από τα παιδιά είναι τεράστια και άξια προσοχής. Οι γονείς δεν μπορούν να αστυνομεύουν το οτιδήποτε κάνει το παιδί τους στο internet, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να έχουν τακτικές συνομιλίες μαζί του σχετικά με το διαδίκτυο από νεαρή ηλικία, να ενδιαφέρονται για τις εφαρμογές και τα παιχνίδια που χρησιμοποιεί και να θέτουν ρεαλιστικούς κανόνες χρήσης. Πάνω από όλα, είναι σημαντικό για τους γονείς να παραμένουν εμπλεκόμενοι σε αυτό που κάνει το παιδί τους στο διαδίκτυο, διαβεβαιώνοντάς το ότι μπορεί πάντα να τους μιλάει ανοιχτά για οτιδήποτε το αναστατώνει.

 

Πηγή dailymail

ΚατηγορίεςBlog