Το YouTube προσπαθεί να περιορίσει τα βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο για παιδιά

Η παγκοσμίως γνωστή πλατφόρμα YouTube κατακλύζεται από βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο που απευθύνονται σε παιδιά. Είναι πολλές οι περιπτώσεις χρηστών παγκοσμίως που παραπονιούνται για το φαινόμενο αυτό, καθώς και η επιβεβαίωση του φαινομένου από πολλούς οργανισμούς που ασχολούνται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Τον περασμένο μήνα ο συγγραφέας James Bridle, έγραψε σχετικά, πως κάτι δεν πάει καλά με το YouTube, κατηγορώντας το ότι δεν έχει λάβει δραστικά μέτρα για να προστατέψει τους χρήστες του. Μάλιστα έδωσε παραδείγματα από ακατάλληλα βίντεο τα οποία απευθύνονται σε παιδιά και τα οποία δεν είναι απαραίτητα βίαια ή σεξουαλικά αλλά και απειλητικά ή ενοχλητικά.
Εμβαθύνοντας περισσότερο σε τεχνολογικά θέματα, στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η αναζήτηση και η αναπαραγωγή των βίντεο στο YouTube, κατά την οποία οι χρήστες χρησιμοποιούν λέξεις “κλειδιά” για να βρουν αυτό που ψάχνουν, και επιλέγοντας ένα βίντεο, ξεκινάει μια ατελείωτη ροή από χιλιάδες βίντεο που σχετίζονται με τις λέξεις “κλειδιά” της αναζήτησης.
Μέσα σε αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται και βίντεο με άσχετο περιεχόμενο από εκείνο που ψάχνει να βρει ο χρήστης, κι αυτό γιατί οι δημιουργοί των βίντεο αυτών, επιλέγουν διάσημες λέξεις αναζήτησης, για να αποκτήσουν δημοτικότητα τα βίντεό τους και να επωφεληθούν από τα κέρδη των προβολών και των διαφημίσεων. Από τις πιο δημοφιλείς λέξεις “κλειδιά” στο YouTube είναι, όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, λέξεις σχετικές με δημοφιλή παιδικά προγράμματα όπως η Peppa το γουρουνάκι, η Elsa, ο Spiderman, το Frozen και πολλά άλλα.
Επομένως γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά σε ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, περιεχόμενο το οποίο τα χειραγωγεί και τα τραυματίζει ανεπανόρθωτα.

Μέχρι στιγμής το YouTube, είχε τη δυνατότητα να “κόβει” τα βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο για παιδιά, μόνο αν υπήρχαν αναφορές για ακατάλληλο περιεχόμενο από τους ίδιους τους χρήστες. Στη συνέχεια, έμπαινε ηλικιακός περιορισμός σε αυτά τα βίντεο με αποτέλεσμα να μη μπορεί να τα παρακολουθήσει χρήστης κάτω των 18 ετών. Μόνο αν είχε καταφέρει να συνδεθεί στην πλατφόρμα με το λογαριασμό κάποιου ενήλικα.
Επίσης, εμπόδιζε σε τέτοιου είδους βίντεο να αποκομίζουν διαφημιστικά κέρδη, αφαιρώντας έτσι το κίνητρο για τη δημιουργία τους και την εισχώρηση στα παιδικό περιεχόμενο.
Όπως έχει αναφέρει επίσημα το YouTube, έχει επανδρώσει ομάδα αποτελούμενη από γονείς και η οποία είναι υπεύθυνη να φιλτράρει τα βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο για παιδιά. Βάζοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στην εξίσωση, προσπαθεί να ελαττώσει τον αριθμό των ακατάλληλων βίντεο που “ξεγλιστρούν” μέσα από το δίκτυο, και να αυξήσει την ασφάλεια της οικογένειας χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του.

Το έργο που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το YouTube για την ασφάλεια των χρηστών, είναι τεράστιο και δύσκολο να υλοποιηθεί, αλλά αξίζει τον κόπο.

ΚατηγορίεςBlog